שאלות ותשובות

נושאים: הנקה ושימוש במוצץ, דלקות גרון - PFAPA, חיסונים לתינוק, קרוהן של המעי הדק, ציסטיק פיברוזיס, תוסף ברזל, כתמים, פוזל הצידה, שדיים לבן, אמא בעבודה, ילד בבית, פטרייה בפה, הליכה על קצות האצבעות, אקנה, מסרב ללכת לבית הספר, ניצול תור ביעילות, חיסונים ואסטמה, דבש לתינוק, רקטום "נופל", תפרחת חיתולים קשה, מחלה לאחר טיול, כינים, שיעור יתר, אספרגר, מריבות עם ילד, חיסון נגד וירוס הרוטה


שאלה בנושא הנקה ושימוש במוצץ


1. ילדתי לפני שלושה ימים ואני מניקה את תינוקי. אני רוצה להשתמש במוצץ אך שמעתי שמתן מוצץ בזמן ההנקה פוגם בפעולת היניקה של התינוק. מה לעשות?

בשנים האחרונות התברר כי השימוש במוצצים מקטין בצורה משמעותית את הסכנה למוות בעריסה. מאידך, אכן קיים חשד כי שימוש מוקדם במוצץ לאחר הלידה עלול לבלבל את התינוק בפעולת היניקה מול פעולת המציצה של המוצץ, מה שיזיק להנקה. המלצתי: להשתמש במוצץ רק לאחר כשבועיים מהלידה כאשר ההנקה מבוססת היטב וללא קשיים. בהמשך הגדילה, יש לזכור כי המוצץ מפריע להתפתחות הדיבור ולהתפתחות שיניים ישרות. לכן מומלץ להשתמש במוצץ בעיקר בזמן הרדמת התינוק או להרגעתו ולא באופן מתמיד וממושך.


שאלה בנושא דלקות גרון - PFAPA


2. בני בן ה־3 סובל מדלקות גרון חוזרות ולרוב לא נמצא חיידק בתרבית. הרופא הסביר לי כי מדובר במחלת PFAPA. מהי המחלה הזאת, איך מטפלים בה והאם היא תיעלם כשיגדל?

מחלת PFAPA היא ראשי תיבות של :Periodic fever, aphthous stomatitis, pharyngitis and adenitis . בתרגום: חום לסירוגין, אפטות בפה, דלקת גרון ובלוטות לימפה מוגדלות. מחלה זאת מתחילה בגיל הרך ומלווה בהתקפי חום גבוה כל 3־5 שבועות, ולעיתים קרובות עם התסמינים הנ"ל. סיבתה אינה ידועה אך ידוע שתוך מספר שנים היא נעלמת. לא קיים תבחין מעבדה המאפשר איבחון המחלה. לכן האבחון מבוסס על הסיפור הקליני ועל התגובה הכמעט מיידית, תוך מספר שעות, לטיפול בקורטיזון. במקרים קשים המופיעים לעיתים תכופות מומלץ לשקול כריתת שקדיים.


שאלה בנוגע לכמות גדולה של חיסונים לתינוק בטיפת חלב


3. טיפות החלב ממליצות על כמות מפחידה של חיסונים. האם לא מדובר ביותר מדי? איך מערכת חיסונית של תינוק כל כך קטן יכולה להתמודד עם כל כך הרבה אתגרים?

קיים בהחלט ריבוי של מספר החיסונים המומלצים הניתנים לילדים. החיסונים גורמים להפרשת נוגדנים כנגד חלקיקים מחיידק או וירוס הנקראים אנטיגנים. בעבר החיסונים היו מאוד לא טהורים והכילו כמות גדולה של אנטיגנים. (לדוגמא החיסון הראשון כנגד אבעבועות שחורות הכיל כ־ 200 אנטיגנים). עם תוספת חיסונים לא טהורים המספר המצטבר של אנטיגנים הניתנים בחיסונים השונים הגיע בשנות השישים לכ־3200. למרות ריבוי החיסונים מספר האנטיגנים שניתנים דרך החיסונים בשנתיים הראשונות של החיים ירד מתחת ל־200 וזאת בגלל יצור חיסונים טהורים המכילים מספר מועט של אנטיגנים. החיסונים מצילים חיים והם הדבר הטוב ביותר שהרפואה נתנה לאנושות במאה השנים האחרונות. אני ממליץ מאוד להכנס לאתר: http://www.chisunim.co.il . שנבנה על ידי עמיתי מהמרכז הרפואי וולפסון והוא עונה היטב על שאלות רבות בנושא חיסונים.


שאלה בנושא קרוהן של המעי הדק אצל ילדה בת 15


4. ביתי בת ה־15 אובחנה זה עתה כחולת קרוהן של המעי הדק. כולנו עדיין נסערים מהעובדה שתהיה חולה לכל ימיה במחלה חשוכת מרפא. הרופא הציע טיפול בסטרואידים. האם יש טיפול אחר ללא תופעות הלוואי של הסטרואידים? מה יהיה איתה בעתיד?

מחלת קרוהן שכיחה בארץ ולמרות שכיום היא לא ניתנת לריפוי היא בהחלט ניתנת לטיפול. רוב החולים מנהלים שגרת חיים רגילה באמצעות שימוש מושכל בטיפולים שונים העומדים לרשותנו. מחלת קרוהן של המעי הדק (בייחוד בגיל הילדות) עשויה להגיב מצוין לטיפול תזונתי אינטנסיבי ביעילות כמעט דומה לזו של טיפול בסטרואידים! מדובר בפורמולות מאוזנות מבחינת ההרכב התזונתי למשך כ־7־10 שבועות ללא תוספות אחרות (למעט שתיית מים). תגובה טובה צפויה בכ־ 75% מהילדים עם מחלה של המעי הדק בתוך מספר ימים (כולל היעלמות הסמנים הדלקתיים בדם ובהמשך גם ריפוי הדלקת במעי). הטיפול מעודד גדילה ועלייה במשקל, מחזיר חסרים תזונתיים וכל זאת ללא תופעות הלוואי שקשורות לסטרואידים. בכדי שהילד יתמיד בדיאטה לא קלה זו, יש צורך במערך תומך ומיומן של רופאים מומחים, אחיות ודיאטניות. התגובה לטיפול התזונתי סבירה אך פחות טובה בקרוהן המערב גם את המעי הגס. (תרם ממומחיותו: ד"ר דן טרנר, מנהל המרכז הרב תחומי לקרוהן וקוליטיס בילדים מרכז רפואי שערי צדק, ירושלים)


שאלה של אם חולת ציסטיק פיברוזיס בנוגע לתינוק בן 10 ימים


5. יש לי תינוק בן 10 ימים ונמסר לי כי אני נשאית למחלת CF cystic fibrosis. אודה על קבלת פרטים על המחלה והאם יתכן שגם תינוקי חולה?

ציסטיק פיברוזיס (לייפת כיסנית, CF) היא מחלה המורשת בצורה רצסיבית, כלומר שני ההורים חייבים להיות נשאים (אך בריאים) בכדי שיהיה סיכון לילד לחלות (25% ). לכן, כדאי לבדוק אם בן זוגך נשא. אם לא ימצאו מוטציות ידועות בבדיקה הגנטית שלו הסיכויים שהוא נשא קלושים (אם כי עדיין קיימים בגלל שטרם זוהו כל המוטציות של הגן). מחלת CF היא מחלת שגורמת לליקויים בתפקוד של בלוטות ההפרשה החיצוניות המתבטאים בין היתר, בייצור זיעה מלוחה במיוחד והפרשות צמיגות העלולות לפגוע בדרכי הנשימה, בדרכי העיכול כולל הלבלב ובמערכת הרבייה. ההתפתחות של המחלה תלויה בעיקר בחומרת המחלה הריאתית שמתבטאת בדלקות ריאה חוזרות עד כדי הרס רקמת הריאה. למרות שבשנים אחרונות תוחלת החיים של חולי CF עלתה היא עדיין מדובר במחלה עם תמותה ותחלואה גבוהה ולכן יש חשיבות לאבחון הטרום לידתי. (תרם ממומחיותו: ד"ר אלי פיקרד מנהל מכון ריאות ילדים, מרכז רפואי שערי צדק, ירושלים) .


פרופ' פרנסיס מימוני